17 MAYIS DÜNYA HİPERTANSİYON GÜNÜ
Bakanlığımızca, erken tanının önemini vurgulamak ve tansiyonu yüksek bireylerde meydana gelebilecek olumsuz sonuçları azaltmaya yönelik olarak, toplum bilincini arttırmak amacıyla her yıl 17 Mayıs Günü ve haftasında çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.
Bu yıl Dünya Hipertansiyon Günü teması “Hipertansiyon konusunda toplumun farkındalığını arttırmak ve tüm insanları tansiyonunun farkında olmaya ve kontrol etmeye teşvik etmek” olarak belirlenmiştir.
Yüksek tansiyon en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yeti kaybına neden olmaktadır.
Dünyada her on kişiden yaklaşık 3’ünün tansiyonunun yüksek olduğu bilinmektedir. Hastaların %50’si durumlarından tamamen habersizdir. Yüksek tansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir.
Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla tansiyon ölçtürülmesi gereklidir.
En belirgin yüksek tansiyon belirtileri;
Halsizlik, yorgunluk,
Nefes darlığı, çarpıntı, göğüs ağrısı
Burun kanaması,
Görmede bozukluk
Kulaklarda çınlama,
Yürüme ve merdiven çıkmada zorlanma,
Bazen çok sık idrara çıkma,
Gece uykudan uyanıp idrar yapma
Bacaklarda şişlik olabilir.
Yüksek tansiyonu olan bireylerde ilaç tedavisinin uygulanması kan basıncı kontrolü için tek başına yeterli olmamakta mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirmesi gerekmektedir.
Yüksek tansiyonlu bireyler;
Sağlıklı beslenmeli,
Fazla kilolu/ obez ise kilo vermeli,
Fizik aktiviteleri düzenli yapmalı
Tuz kullanımını azaltmalı,
Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli,
İlaçlarını önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı
Düzenli tansiyon takibi yapılmalıdır.
İl Sağlık Müdürlüğü olarak Yüksek tansiyondan korunmak için toplumdaki bireylerin; sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve özellikle tuzun azaltılması konularında bilgi sahibi olmalarını sağlamak amaçlandığından; konu ile ilgili afiş broşürler çoğaltılarak tüm sağlık kuruluşlarına gönderilmiştir.
17 Mayıs Dünya hipertansiyon günü ve takip eden haftasında radyo/TV programı yapılması, hizmet içi ve halk eğitimleri yapılması, basın bülteni hazırlanması, stant açılarak tansiyon ölçümü ve bilgilendirme çalışmaları yapılması planlanmıştır.
Hipertansiyonu, ancak farkında olabilirsek önleyebilir ve tedavi edebiliriz.
Dr. Sebahattin YILMAZ
İl Sağlık Müdürü