Tuz, ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan
tüketimine uygun nitelikte üretilir. Sofra tuzu ise doğrudan tüketiciye
sunulan, ince toz haline getirilmiş, iyotla zenginleştirilmiş, rafine edilmiş
veya edilmemiş yemeklik tuzlardır. Tuz lezzet verici olduğu kadar, sodyum ve
klor gereksinmesinin karşılanması için de gereklidir. Fakat aşırı tüketilmemesi
gerekmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından
günlük tuz tüketim miktarı 5 - 6 gr. olarak belirlenmiştir. Ancak ülkemizde
ortalama tuz tüketimi 18 gr. bulmaktadır. Fazla tuz tüketiminin sıklıkla neden
olduğu hastalıkların başında kan basıncı yüksekliği, kalp damar hastalıkları,
gastrit, kanserler, kemik erimesi ve böbrek hastalıkları gelmektedir. Ayrıca
fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını da arttır, bu durumun kemiklerde
kalsiyum kaybına neden olur, kemiklerden kalsiyum kaybının artışının da
osteoporoz ve kemik kırılma riskini arttırmaktadır.
Tuz kısıtlamasına çocukluk
hatta bebeklik döneminde başlanması ileriki yıllarda gelişecek hastalıkları
önleyecektir. Ülkemizde yapılan çalışmalar
göstermektedir ki yetişkin her 3 kişiden biri hipertansiyon hastasıdır ve her
dört ölümden birinin nedeni hipertansiyondur. Tuzun azaltılması kalp ve damar
hastalıklarından ölüm riskini azaltmada sadece en kolay yol değil maliyeti
etkin ve etkili bir müdahaledir.
Mevcut
risk faktörlerini önlemek amacıyla Bakanlığımız tarafından Kasım 2011 yılında “Türkiye
Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılma Programı"
başlatılmıştır. Söz konusu program kapsamında fazla tuz tüketiminin
sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik kamuda farkındalık oluşturulması ve
bilgilendirme yapılması amacıyla “Dünya Tuza Dikkat Haftası” etkinlikleri
yapılmaktadır. Her yıl belirlenen farklı bir tarihte ve temada
gerçekleştirilen “Tuza Dikkat Haftası” bu yıl 12-18 Mart 2018
tarihleri arasında olacak ve "Hepimiz Çok Fazla Tuz Tüketiyoruz:
Aşırı Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu" (#5yol5gram #
tuzuazaltmanın5yolu") teması ile
gerçekleştirilecektir.
Aşırı
Tuz Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu;
1. Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını
yavaş yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır
2. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine;
çeşitli baharatlar, dereotu, maydanoz limon ve sarımsak gibi besinler kullanın
3. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı
gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın
4. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka
okuyun ve daha az tuz içerenleri tercih edin
5. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve
peynir gibi besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin; daha
fazla taze sebze ve meyve tüketin
Unutmayalım ki damak tadımız
için önemli olan tuzun azaltılması uzun vadede sağlığımız için büyük katkılar
sağlayacaktır.
“SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM (YAKLAŞIK 1 ÇAY KAŞIĞI) TUZ
YETERLİDİR”
Sağlıklı
Günler Dileriz.
İl
Sağlık Müdürü
Dr. Sebahattin YILMAZ