Tüm dünyada yılda 17 milyon kişi yaşamını kalp ve damar hastalıklarına bağlı nedenlerden kaybetmektedir. Türkiye'deki toplam ölümlerin %86’sından Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar (BOH) sorumludur. Kalp ve damar hastalıkları (KDH), bir numaralı ölüm nedenidir. Bulaşıcı olmayan hastalıklarının %47'si KDH’dan kaynaklanmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve değiştirilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir.
Değiştirilebilir Risk Faktörleri
- Sigara kullanımı
- Sağlıksız beslenme
- Fiziksel aktivitenin az olması
- Alkol kullanımı
- Hipertansiyon
- Obezite
- Diyabet
- LDL yüksekliği/HDL düşüklüğü/Trigliserit yüksekliği
Risk faktörlerinin bir arada görülmesi ise bireyin riskini katlayarak artırmaktadır. Bu nedenle 40 yaş ve üstündeki bireyler aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesini yaptırabilirler. Risk değerlendirmesinde 10 yıl içinde bazı kalp damar hastalıklarından ölüme ilişkin risk hesaplanmaktadır. Hesaplama sonrasında yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilmekte, risk durumuna göre gerekli durumlarda sağlıklı hayat merkezlerinden destek alınması sağlanmakta, daha ileri tetkik ve tedavi planı için ise uzman hekime yönlendirilmektedir.
Aile hekimlerimiz tarafından yapılan tarama ve izlemler ile; hastalık riski olan bireylerin tespit edilmeleri, danışmanlık verilerek takip edilmeleri, kronik hastalığı olan bireylerin sorun yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerin arttırmaları hedeflenmektedir.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Dr. Mustafa HAMBOLAT
İl Sağlık Müdürü