SEPSİS NEDİR
Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği kontrolsüz ve abartılı yanıt sonucunda kendi doku ve organlarına zarar vermeye başlamasıyla ortaya çıkan , bağışıklık sisteminin çökmesine neden olabilen, erken tanı konulup tedavi edilmezse ölümcül seyredebilen bir klinik tablodur. Dünyada yılda 30 milyondan fazla bireyi etkilemekte ve yılda 9 milyona yakın ölüme neden olabilmektedir.
SEPSİS BELİRTİLERİ
-Konuşma bozukluğu, şuur bulanıklığı
- Titreme, yüksek ateş, kas ağrısı
- İdrar çıkışının olmaması
- Nefes darlığı
- Ciltte renk değişikliği
SEPSİS NASIL ÖNLENİR?
- Enfeksiyonlara karşı aşılanmayla
- El hijyeninin sağlanmasıyla
- Hastane kaynaklı enfeksiyonların önlenmesiyle
- Toplumda bu konuda farkındalık oluşmasıyla
SEPSİS RİSK GRUPLARI
Sepsis Herkeste Gelişebilir
- 1 yaş altı Çocuklar
- 60 yaş üzerindeki yetişkinler
- Kronik akciğer, karaciğer ve kalp hastalığı olanlar
- Dalağı alınan kişiler
- Bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar
- Diyabet hastaları
- AIDS hastaları
13 Eylüİ Dünya Sepsis Günü kapsamında Merkez ve İlçe Hastanelerimizde stantlar açılarak konuyla ilgili etkinliklerimiz devam edecektir.
HATAY'DA SEPSİS FARKINDALIK ÇALIŞMALARI
Hatay'da 13-20 Eylül tarihleri arasında “Sepsisi Tanı, Hayatı Kurtar” sloganıyla hastalıkla ilgili farkındalığı artırmak amacıyla, İl Sağlık Müdürlüğü ve bünyesine bağlı sağlık kuruluşlarında çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Hastanelerin acil servislerine, yoğun bakım, kemoterapi ve hemodiyaliz ünitelerine, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, çocuk hastalıkları poliklinik ve kliniklerine bilgilendirici broşürler asılarak vatandaşların farkındalık ve bilgilendirilmesi sağlanmış olacak. Ayrıca nüfusun yoğun olduğu belirli noktalara sağlık profesyonelleri tarafından kurulacak stantlarda vatandaşlara sepsis hastalığı ve korunma yolları konularında eğitimler verilerek bilgilendirme ve farkındalık sağlanacaktır.