TOZ BULUTUNUN İNSAN SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ
İnsan yaşamını idame ettirebilmek için sürekli besin, su ve havaya ihtiyaç duyar. Bu nedenle; hava kirliliği günümüzde en önemli çevre sağlığı sorunlarından biridir. Günlük hatta saatlik olarak değişen hava koşulları yaşadığımız çevrenin hava kalitesini, yaşantımızı ve sağlıklı nefes almamızı etkilemektedir.
“Boyutları 10 mikrondan daha büyük olan kaba toz ya da normal toz olarak tabir edilen iri partiküller, insan vücudunun doğal savunma mekanizması tarafından büyük ölçüde uzaklaştırılırlar. Daha küçük partiküller akciğerlerin derinliklerine nüfuz ederek tahriş ve tıkayıcı etkilere sebep olabilirler.
Toz bulutlarıyla birlikte soluduğumuz havanın içinde bulunan küçük partiküllü mikroorganizmaların insanlarda gribal enfeksiyon, migren, astım gibi bazı rahatsızlıkları tetiklerken solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. İnce partiküllere maruziyet, erken ölümü de içeren çeşitli ciddi sağlık etkilerine neden olabilir. Solunum yolu enfeksiyonlarına hassasiyeti arttırabilir, astım, kronik bronşit gibi mevcut solunum hastalıklarını kötüleştirebilir.
Havanın tozlu olması, yani doğal veya yapay partikül maddelerle dolu olması; Görüş mesafesini kısaltmakta, güneş ışınlarının enerji taşıdığı dalga boylarında etkili olarak gelen enerji akışını değiştirmekte, insan, hayvan ve bitki sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.
Tozlu havanın insan sağlığına olumsuz etkilerinden dolayı; halkın özellikle hassas gruplarının (çocuk, yaşlı, astım-KOAH gibi solunum yolu rahatsızlıkları ve alerjisi olan hastaların) dışarı çıkmamaları, mümkün olduğunca klimalı ortamlarda bulunmaları dışarı çıkmak zorunda kaldıklarında mutlaka maske takmaları, açık havada çalışan işçilerin uygun koruma tedbirleri almaları, toz taşınımı ve çamur yağışına karşı vatandaşların dikkatli olması gerekmektedir.
Dr. Sebahattin YILMAZ
İl Sağlık Müdürü