3 EKİM DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ
03 Ekim 2018



3-4 EKİM DÜNYA YÜRÜYÜŞ GÜNÜ

Günümüzde Düzenli Fiziksel Aktivitenin bedensel ve zihinsel sağlık üzerindeki önemli etkisinin yeterince anlaşılamaması ve giderek hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını arttırmaktadır. Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Ancak ülkemizde toplumun büyük çoğunluğunun konuya gereken önemi vermediği de bir gerçektir.

Sürekli vurgulanan bir ifade olan fiziksel aktiviteyi tanımlayacak olursak; günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji tüketimini sağlayan, kalp ve solunum hızını arttırarak, farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktivitelerdir. Yürümek, koşmak, sıçramak, yüzmek, bisiklete binmek, oturup kalkmak, kol-bacak, baş-gövde hareketleri gibi temel vücut hareketleri fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. Bunlardan biri olan yürüyüş tüm yaştaki bireyler için en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık (aerobik) aktivitesidir. Dayanıklılık aktiviteleri vücudumuzun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas gruplarının dinamik ve ritmik olarak çalıştığı aktivitelerdir. Bu kapsamda fiziksel aktivitenin etkisinin görülebilmesi için günlük aktivitelerin yanı sıra  yetişkin yaş grubunda haftanın 5 (beş) günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır. Fiziksel aktiviteden daha fazla yarar elde edebilmek ve sağlığı koruyup geliştirebilmek için düzenli olarak yapılmalı ve yaşamın bir parçası haline getirilmelidir.

Çocukluk çağından itibaren düzenli aktivite alışkanlığı kazandırmak, egzersizi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek ve en azından her birey için günlük bedensel aktivite miktarını arttırmak bireysel sağlığımızın korunması ve ileride karşılaşılacak sağlık tehditlerinin azaltılması konusunda oldukça büyük öneme sahiptir. Ancak ülkemizde toplumun büyük çoğunluğunun konuya gereken önemi vermediği de bir gerçektir. Bakanlığımız tarafından yapılan "Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması" sonuçlarına göre toplumumuzun %71.9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. Fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olup toplum tabanlı, çok sektörlü, kültürel yaklaşım gerektirmektedir. Bu nedenle toplumun obezite ile mücadele konusunda bilgi düzeyini artırmak, yeterli ve dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazanmasını teşvik etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı hazırlanmıştır. Bu amaçla İl Hıfzıssıhha Kurulu bünyesinde, İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda çeşitli kurumların katılımıyla oluşturulan “Yeterli Dengeli Beslenme ve Hareketli Yaşam Kurulu” kararlarıyla il düzeyinde hareketli yaşam bilincini çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde oluşturmak amacıyla il eylem planı oluşturmakta ve bu kapsamda çalışmalarımız son hızda devam etmektedir.

Fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılması amacıyla “3-4 Ekim  Dünya Yürüyüş Günü” haftası ülkemizde her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.  Bu kapsamda;  3 Ekim 2018 Çarşamba günü saat 11.00’ de Antakya Atatürk Parkında (Büyük Park) gerçekleştirilecek olan yürüyüşümüze tüm halkımızı davet ediyor ve sağlıklı bir yaşam için bol hareketli günler diliyorum…


                                                                                                                                                                                                              Dr.Sebahattin YILMAZ

                                                                                                                                                                                                                    İl Sağlık Müdürü