Ülkemizin nüfusu arttıkça ve yaşam süresi uzadıkça sağlık hizmetlerine olan talep de artmaktadır. Artan bu talebi karşılamak için ülkemizde kalıcı ve uygulanabilir politikaların geliştirilmesi amacıyla Bakanlığımız, paydaş kamu kurum ve kuruluşları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile sağlıklı yaşlanmaya dair yenilikçi uygulama ve politikaların oluşturulması amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda her yıl düzenlenen “1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü”nde yapılan etkinlik ve farkındalık çalışmalarında bir tema belirlenmektedir. Bu yılın teması “Yaşlılıkta Bağışıklama”dır. Yaşlılarımızı aşısı olan enfeksiyon hastalıklarından korunmak için en önemli korunma yöntemi aşılamadır.
65 yaş ve üstü kişiler, enfeksiyon hastalıklarına karşı çocuklar/bebekler kadar duyarlıdır. Yaşlılar grip olduklarında hastalığı daha ağır geçirebilirler. Sinüzit, orta kulak iltihabı ve çok basit bir mikroorganizma sonucunda grip bir anda zatürre hastalığına dönüşebilir ve hayati risk taşıyabilir.
Yaşlılarımızda hipertansiyon, astım, KOAH, diyabet hastalıkları da sık görülmektedir. Astım veya KOAH teşhisi olan yaşlılarda grip geçirilmesi ile hastalığında alevlenmeler görülebilir.
Hipertansiyon veya diyabet tedavisi alan yaşlı bireylerde griple birlikte kan basıncında veya kan şekerinde ani yükselmeler gözlemlenir. Böbrek hastalığı olan yaşlılarda hastalık seyri kötüleşebilir.
Tüm bu hastalıklar nedeniyle yaşlı birey hastaneye yatmak zorunda kalabilir.
65 yaşından ileri olan kişiler aile hekimi, dahiliye doktoru veya enfeksiyon hastalıkları uzmanından kendileri için uygun aşıları öğrenmeli ve aşılarını yaptırmalıdır.
Yaşlıların aşısını yaptırması gereken ve en çok ölüme neden olan hastalık zatürredir. Bu nedenle, zatürre mikrobuna karşı pnömokok aşısının mutlaka yaptırılması gerekir. Bazı zatürre aşıları 5 yılda bir, bazı zatürre aşıları ise daha uzun süre aralıklarla yapılmaktadır.
65 yaşından ileri olan herkesin, senede bir kere, kış gelmeden ideal olarak eylül-kasım aylarında grip aşısı olması gerekir.
Erişkin dönemde;
- 65 yaş ve üzeri kişiler
- Kronik böbrek yetmezliği olanlar
- Kalp - damar sistemi rahatsızlığı olanlar,
- Şeker hastalığı olanlar,
- Astım, kronik akciğer hastalığı olanlar,
- 6 ay - 18 yas arasında olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler
- Hamilelerin
- Enfeksiyondan korunmak amacıyla kendileri için uygun aşıları yaptırmalarını öneriyoruz.
YAŞINIZA UYGUN AŞIYI YAPTIRIN SAĞLIKLI KALIN...
Dr. Mustafa HAMBOLAT
İl Sağlık Müdürü