31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ
30 Mayıs 2022

31 MAYIS DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ

Tüm dünyada tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında her yıl 31 Mayıs günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlanmaktadır.

Tütün kontrolünde temel amaç; özellikle çocuklar ve gençler başta olmak üzere tütün tüketimine başlamayı önlemek ve başkasının tükettiği sigara dumanından dolayı pasif ekilenimi ortadan kaldırmaktır.

Tütün; her şekil ve dozu ile zararlıdır, deneyen her 4 kişiden 3'ünün bağımlı hale geldiği ispatlanmış bir gerçektir.  Sigara içimi kişisel bir tercih değil, özgürlük hiç değildir. Önlenebilir bir hastalıktır ve önlenebilen bir ölüm nedenidir."

Bir bağımlılık olan sigara içiminden kurtulmak için bireysel çabalar çok değerlidir. Ancak bir hastalık olarak kabul edilen bu davranıştan kurtulabilmek için sağlık çalışanlarının desteğine de ihtiyaç duyulabilmektedir. Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada “Sigara Bırakma Poliklinikleri”nin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir. Sigara ile tek başına mücadele etmek zor olabilir, çünkü bu bir bağımlılıktır ve irade ile ilişkisi yoktur.

İlimizde toplam yedi adet sigara bırakma polikliniği bulunmakta olup, polikliniklerimiz Antakya, Defne, İskenderun, Kırıkhan ve Dörtyol ilçelerimizde faaliyet göstermektedir. ‘‘Sigara Bırakma Poliklinikleri’’nden randevu alınarak ya da ‘‘171 Sigara Bırakma Hattı’’nı arayarak sigarayı bırakmak için ilk adımı atabilirsiniz. Tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar için hastalarımızdan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Tütün mücadelesinin bütün adımlarına vatandaşların sahip çıkması kamusal hizmetlerin gücünü artırmaktadır. Bu sebeple eğlence ve yemek yenilen kapalı mekanlarda sigara içilmesi durumunda Alo 184 ve Yeşil Dedektör ihbar hatlarının kullanılarak vatandaşlarımızın da Dumansız Hava Sahasına destek vermesini hedeflemekteyiz.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısı ile tüm halkımızın gününü kutlar  '' Dumansız Bir Hava Sahasında '' yaşamalarını temenni ederim.

Dr. Mustafa HAMBOLAT
İl Sağlık Müdürü